Analisis Perbandingan Konsep Perkahwinan Ahli Sunnah Wal Jamaah dan Syiah: Comparative Analysis of ASWAJA and Shia Marriage Concepts - Shahabudin, Muhammad Fakhrur Razi; Mohamed Fairooz Mohamed Fathillah; Aminudin Basir @Ahmad; Muhammad Yosef Niteh; Syamim Zakwan Rosman, (The Journal of Social Analysis and Sustainability Studies (JSASS), 2023)
Perkahwinan dalam Islam merupakan sesuatu yang sangat penting dan menjadi sunnah kepada seluruh umat Islam bertujuan untuk meramaikan umat Nabi Muhammad SAW. Namun, jelas konsep dan budaya sesuatu perkahwinan itu berbeza pada setiap bangsa, negara dan agama. Dalam hal ini, kajian ini melihat terdapat konsep yang sangat berbeza di antara aliran syiah dan ahli sunnah wa jama’ah di dalam hal perkahwinan dan kepentingannya. Oleh itu, matlamat utama kajian ini adalah untuk membandingkan konsep perkahwinan menurut perspektif syiah dan ahli sunnah wal jamaah. Dengan menggunakan metode kualitatif kajian ini mendapati terdapat banyak perbezaan konsep perkahwinan di antara syiah dan ahli sunnah wal jamaah. Pelbagai dalil dan hujah akan dibincangkan secara terperinci dalam kajian ini, bagi melihat konsep perkahwinan melalui jalan Islam yang sebenar berdasarkan prinsip al-Quran dan hadis Nabi SAW. Kesimpulannya, perkahwinan adalah sebuah hubungan yang sangat mulia di sisi Allah SWT, justeru itu diharapkan kajian ini dapat melihat tabir sebenar matlamat dan konsep perkahwinan.